top of page

Стандарт породи

Ознайомлення зі стандартом лабрадора. За книгою «Що таке лабрадор», автор Дороті Хоу (переклад Осокіна Т.)


Мета встановлення будь-якого стандарту - це спроба словесно викласти опис зовнішніх характеристик ідеальної тварини цієї породи, а також можливість відрізняти певну породу від будь-якої іншої. Протягом розвитку породи англійці, які розуміють важливість різних характеристик (як розумових, так і фізичних), започаткували стандарт Лабрадора як керівництво для майбутніх заводчиків та експертів.


Дуже важко виразно уявити зовнішній вигляд собаки, описаний у словах, тільки постійно порівнюючи одного Лабрадора з іншим можна створити в уяві образ хорошого представника породи. Факт, що в межах стандарту для породи різні пункти можуть по-різному тлумачитися, що дає можливість для заводчиків та експертів віддавати перевагу певним собакам іншим. Без цих нюансів не було б виставок собак і життя заводчика було б досить пісним.


Немає жодних сумнівів, що спочатку Лабрадор розвивався як мисливська порода. Цей факт має бути прийнятий до уваги як для виставкової, так і для робочої категорії, тому що фізичні особливості собаки повинні показувати, що це робоча порода та її розумові характеристики також є дуже важливими. Спосіб Лабрадора пересуватися полягає у прямій залежності від його призначення. Собака, призначена для швидкості, має суттєві відмінності від тієї, чиї функції залежать від сили та витривалості. Принагідно з любов'ю і готовністю приносити задоволення своєму господареві, Лабрадор повинен мати хоробрість, самостійність і завзятість, без яких він буде неповноцінним мисливцем. Вимоги до швидкості для ретрівера в ранні дні розвитку породи не розглядалися як такі, що мають велике значення. Швидкість взагалі передбачає обтічну будову з легким кістяком і вузьким, найменш опірним вітру, тілом з вигином у хребетному стовпі. Ретривери повинні мати витривалість для роботи весь день у будь-яку погоду, на землі чи воді, шукати і приносити будь-яку дичину, яка була підстрелена. Лабрадор призначався, зокрема, для апортування качок та гусей, що вимагало розвитку потужного корпусу, сильної шиї та хвоста, що виконує функцію керма. Він повинен мати вовну, яка запобігає проникненню холодної води до шкіри, а також здатністю приносити господареві знайдену птицю, що впала, будь вона мертва або поранена.


Є багато невловимого в образі Лабрадора і неможливо ці та інші якості описати у стандарті, що ґрунтується на зовнішньому вигляді. Через історію породи всі описувачі погоджувалися, що дуже світлі очі непривабливі і віддавали перевагу зовсім темним очам. Леді Хоу, описуючи колір очей, воліла визначення «палений цукор»; таке визначення досить аморфне. Хоча, звичайно, у нашій породі колір очей ніяк не впливає на робочі можливості Лабрадора.


Підшерстя дуже важливе; без нього Лабрадор, зі своєю короткою вовною, зможе витримувати холодну воду. Лабрадор також повинен мати правильне співвідношення всіх частин тіла. Наприклад, собака може мати гарну задню частину з потужними поштовховими рухами скакальних суглобів; тим не менш, якщо у неї слабкий перед, вона не зможе приймати навантаження внаслідок цих поштовхів і швидко втомлюватиметься.


Збалансованість невловима річ, її важко описати. Коли ми бачимо Лабрадора, що біжить, на вигляд, без жодних зусиль, навіть недосвідчена людина розуміє як вона прекрасна, а досвідченіший розуміє, що собака збалансована. Це означає, що всі частини — одне ціле у досконалому взаємовідносинах Заводчики та експерти ніколи не повинні забувати особливі характеристики, які відрізняють одну породу від іншої, і Лабрадор має виглядати як Лабрадор і не викликати сумнівів щодо приналежності його до іншої породи.


СТАНДАРТ ЛАБРАДОРУ


ЗАГАЛЬНИЙ ЗОВНІШНІЙ ВИГЛЯД: міцної статури, компактний, дуже активний собака. Лабрадор повинен мати досить широку спину та сильну, мускулисту задню частину. Вовна повинна бути щільно прилеглою, короткою, густою та вільною від підвісу (очес).


ГОЛОВА: має бути широкою, з досить просторою черепною коробкою; стоп повинен бути добре виражений, так щоб чоло і морда не зливались у пряму лінію. Голова має бути чистих ліній, без м'ясистих вилиць. Щелепи довгі та потужні з ножицеподібним прикусом; ніс широкий з добре розвиненими ніздрями. Зуби міцні та правильні, симетрично розташовані. Вуха щільно прилягають до голови, посаджені далеко назад і не повинні бути великими та важкими. Очі середньої величини, що виражають найбільший інтелект і добрий характер; можуть бути коричневими, жовтими або чорними, але віддають перевагу коричневим і чорним.


ШИЯ І КОРПУС: шия має бути середньої довжини, сильною і не вузькою. Плечі довгі та косі. Груди гарної глибини та ширини; округлі ребра; міцна спина і широка, міцна поперек. Стегна добре розвинені та потужні.


НОГИ І ЛАПИ: передпліччя пряме від ліктя до землі, компактні лапи з щільно зведеними пальцями і добре розвиненими подушечками. Скачувальні суглоби з добрими кутами, без «коровини» (зближеність скакальних суглобів) або бочкоподібного постава. Ноги середньої довжини, костисті з добре розвиненою мускулатурою, але не надто короткі, тому що порушується баланс із тілом.


ХВІСТ: відмінна риса породи - дуже товстий у основи, що поступово звужується до кінця, середньої довжини, без підвісу; одягнений по всій довжині короткою, прилеглою, густою вовною, що надає йому особливого «круглого» вигляду, який описується як «видровий». Хвіст може носитися задерикувато піднятим, але не закрученим над спиною.


ШЕРСТЬ: інша яскрава відмінна риса; вона має бути короткою, прилеглою, дуже густою і без хвилястості; на дотик дуже жорстка.


фарбування: чорний, палевий або шоколадний.


(а) чорний: цілком чорний, допускається маленька біла пляма на грудях. Очі середньої величини, що виражають розум і добрий характер; переважні коричневі або горіхові, хоча допускаються чорні та жовті.


(в) палевий: може варіювати від red-fox (червона лисиця) до light cream (світлий крем) із зміненим відтінком на вухах, нижній частині тіла та хвоста. Маленька біла пляма на грудях допустима. Вираз і колір очей ті ж, що й у чорних, з чорним або темно-коричневим обідком довкола. Ніс також має бути чорним або темно-коричневим, хоча взимку може стиратися до рожевого. Dudley-ніс (рожевий, без пігментації) повинен штрафуватися.


(с) шоколадний: діапазон відтінків від світло-очеретного до шоколадного. Маленька біла пляма допустима. Очі від світло-коричневого до янтарно-жовтого. Ніс та обідок навколо очей мають темно-коричневу або печінкову пігментацію. Взимку рожевий ніс вважається недоліком. "Dudley"-ніс штрафується.


РУХИ: повинні бути вільні, іноходи та розгойдування. Вид спереду - при русі ноги прямі, лікті спрямовані прямо назад, але не дуже близько притиснуті до тіла. Вигляд ззаду — має створюватися враження, що задні ноги, які мають бути мускулистими і без «коровини», переміщуються настільки паралельно, наскільки можливо, з розгонистими рухами та гарним згинанням скакальних суглобів, створюючи враження енергії і сили.


ВИСОТА В ХОВКУ:


кобелі: 56 - 57 см


суки: 54 - 56 см

24 перегляди

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page